ZDROWIE - ZAKWASZENIE ORGANIZMU.

Zakwaszenie organizmu niesie za sobą ogromne konsekwencje zdrowotne , niestety cierpi na nie coraz więcej ludzi na świecie, a przyczyna jest oczywiście złe odżywianie i styl życia.Zakwaszenie organizmu to nic innego jak zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa , a objawami mogą być osłabienie, podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą i włosami. Może też być przyczyną zaparć albo biegunek. Jak i dlaczego dochodzi do zakwaszenia organizmu? Organizm wytwarza produkty zarówno do zakwaszania jak i alkalizowania , problem występuje gdy nadmiarem są te pierwsze. Jak już wspominałam zakwaszenie organizmu to brak wysiłku fizycznego, zła dieta, stres . Produkty , które nadmiernie zakwaszają organizm to przede wszystkim cukier, mięso, alkohol, sery, ryby, słodkie napoje gazowane, słodycze, kawa, herbata .Paradoksalnie produkty, które zakwaszają organizm wcale nie są kwaśne. Jeżeli żywność zakwasza organizm, istnieje też żywność antidotum czyli ta, która go odkwasza i są to między innymi kasza gryczana i jaglana, surowe mleko i śmietana, warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki,brokuły,marchew, seler, pomidor), większość owoców -zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, migdały.Aby posiadać i utrzymać prawidłową zasadowość organizmu , tak niezbędną doutrzymania zdrowia, nie musimy rezygnować z produktów, które go zakwaszają lecz musimy zachować umiar i równowagę ,idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych to 80 proc. Do 20 %.Należy unikać wyżej wymienionych produktów zakwaszających organizm oraz żywności wysoko przetworzonej , za to pić dużo wody mineralnej, która odkwasza i oczyszcza organizm.

http://www.cialomarzen.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here