Z czym kojarzy się bazylia, oliwa, oregano i parmezan? Oczywiście, chodzi o kuchnię włoską. Jest ona na tyle charakterystyczna, znana i lubiana, że warto o niej powiedzieć kilka słów. Wbrew pozorom, dania typowe dla tego kraju nie są jednorodne, ponieważ, o ile Włosi są bardzo przywiązani do tradycji, to tradycja ta jest nieco inna w zależności od regionu. Zaprzeczyć się jednak nie da, że włoskie specjały kojarzą się nam w sposób jednorodny. Z pewnością pomyślimy więc o pizzy, makaronie czy sosie bolońskim, kraj ten także nasunie nam skojarzenia dotyczące wina, świeżych pomidorów, czy sporej ilości ziołowych przypraw. Z Włoch wywodzi się również popularne już w całej Europie risotto, choć w Polsce często jest nazywane raczej mianem zapiekanki z ryżem. A kto z nas nie kojarzy tłustego rudego kota kochającego lazanię? To oczywiście jest włoskie danie, które wykorzystuje najpopularniejsze składniki, czyli makaron, mięso mielone, sos pomidorowy i żółty ser. Podobne elementy, choć w innej formie odnajdziemy w spaghetti, czyli, jak widać, niektóre produkty się powtarzają a, w zależności od sposobu przyrządzenia, będą już zupełnie inną potrawą. Watro wpomnieć również o typowej przekąsce, która dziś jest  u nas dość popularna.Bruschetta jest po prostu dobrze doprawianą grzanką podawaną z różnorodnymi świeżymi dodatkami, która doskonale pasuje na przystawkę lub zwykłą przekąskę. Nie zapomnijmy także o deserach. W końcu pyszne tiramisu, czy dość popularna ostatnio panna cotta także wywodzą się z Włoch. Więc – smacznego!   

http://domosia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here