Kuchnia jest sercem chyba każdego domu i by się sprawnie w niej pracowało, należy wyposażyć je w kilka urządzeń, bez których gotowanie przestaje być przyjemnością. Co koniecznie powinno znaleźć się w kuchni, a nad czym ewentualnie się zastanowić? Oprócz podstawowych urządzeń blender sprawdzi się wszędzie tam, gdzie należy rozdrobnić, zmiksować czy wymieszać jedzenie. To doskonałe urządzenie, sprawdza się zwłaszcza w domach, gdzie są małe dzieci lub osoby starsze, które mają problem z gryzieniem twardszych owoców lub warzyw. Jak wybrać najlepszy blender?
Rodzaje blenderów
Do wyboru mamy dwa najpopularniejsze rodzaje, to jest blender ręczny oraz stojący. Blender ręczny jest niewielkich rozmiarów urządzeniem, które nie ma własnego kielicha. Blender jest poręczny, lekki i umożliwia bezpośrednie miksowanie w garnkach lub miskach, a nie tylko w specjalnych pojemnikach. Natomiast blender stacjonarny, jest większych rozmiarów oraz ma swój pojemnik , tak zwany kielich, w którym składniki są miksowane lub rozdrabniane. Mają one zazwyczaj większą moc, niż blendery ręczne, dzięki czemu możliwe jest rozdrobnienie twardszych substancji. Największą zaletą tego typu rozwiązania jest jego samodzielna praca. Najlepszy blender zatem, to ten stojący, którego nie trzymamy w dłoni lecz podczas pracy stoi na blacie. Często do pojemnika przymocowane są przyssawki, co pozwala stabilne ustawienie na blacie. Modele kielichowe posiadają więcej funkcji, charakteryzują się dużą mocą i wysokimi obrotami. Ma przede wszystkim wiele zastosowań. Dzięki niemu z łatwością można za jego pomocą przygotować ciasto na naleśniki, zmiksowanie zupy, posiekanie orzechów, przygotowanie musu owocowego oraz zdrowych kolorowych koktaili. Zwróćmy uwagę kupując blender, jaką ma on moc. Im większa tym lepiej. Od mocy zależy, jak twarde i trudne substancje zmiksuje czy rozdrobni blender. Obecnie w sprzedaży można spotkać urządzenia o mocy oscylującej w okolicach 600-700 Watów, a w przypadku blenderów stacjonarnych może ona wynosić nawet 1500 Watów. Zwróćmy też uwagę na tworzywo czy materiał z jakiego jest zrobiony. Uchwyt jest przeważnie wykonany z tworzyw sztucznych ze względu na łatwość formowania oraz przyjemniejszą w dotyku fakturę. Z kolei dolna część blendera powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, co nadaje odporności na uszkodzenia zarówno przy upadku jak i przy rozdrabnianiu twardych substancji, a ponad to wyższą temperaturę oraz umożliwia łatwiejsze czyszczenie. A jaki jest wasz najlepszy blender?