Czy warto pojechać na wczasy do Czarnogóry?

0
1418

Na wczasy w Czarnogórze każdego roku decydują się miliony turystów. Z każdym rokiem wybór tego kierunku na wymarzone wakacje staje się coraz popularniejszy. Nic dziwnego, bowiem Czarnogóra to jeden z najpiękniejszych i najbardziej interesujących regionów w Europie. Jest to prawdziwa skarbnica niesamowitych krajobrazów, niezwykle smacznej kuchni oraz specyficznych, ale bardzo przyjaznych dla turystów obyczajów.

Dlatego, jeśli zamierzasz wkrótce zdecydować się na wczasy w Czarnogórze, dowiedz się, co warto zobaczyć podczas wypoczynku w tym pięknym kraju oraz jakimi smakami może pochwalić się bałkańska kuchnia.

Co warto zobaczyć w Czarnogórze?

Czarnogóra często określana jest jako “perła Bałkanów”. Dlaczego? Wynika to z niezwykle magicznych, przepełnionych górzystymi terenami krajobrazów. Ten bałkański kraj jest miejscem, które posiada wszystko, czego potrzebuje turysta. Czarnogóra to także mnóstwo przepięknych, nadmorskich kurortów. Jednym z bardziej popularnych i wyróżniających się na tle pozostałych jest region Bar. To, co czyni go wyjątkowym, to z pewnością jego oryginalne położenie. Turyści w tym miejscu mogą doświadczyć ciekawego złudzenia, w którym góry “wchodzą do morza”. 

Ponadto około 30 kilometrów od kurortu Bar, położone jest Jezioro Szkoderskie – największe na półwyspie bałkańskim. Charakteryzuje się między innymi tym, że posiada liczne wysepki, na których znajdują się ciekawe zabytki. Dodatkowo jezioro to jest miejscem, w którym gniazdują liczne kolonie ptaków (więcej o Czarnogórze można przeczytać tutaj – https://www.europol.com.pl/czarnogora).

Skosztuj nadmorskiej kuchni podczas wakacji w Czarnogórze

Czarnogóra może pochwalić się także niezwykle smacznymi kulinariami, których podstawą są owoce morza, a także mięso. Podczas pobytu na wczasach w Czarnogórze, warto zatem spróbować kilku charakterystycznych dla tamtejszej kuchni dań. Na przykład:

  • Ćevapi –  pikantne pałeczki z mieszanego mięsa wołowiny i wieprzowiny,
  • Džigerica – przyprawiona wątróbka lub jagnięcina z grilla,
  • Ćevapčići – mięso wołowe i wieprzowe, podawane z pitą i warzywami,
  • a także Crni rižot – czyli risotto zabarwione sosem z kałamarnic.

Potrawy te warto urozmaicić napojami różnej maści (np. Krstacem – białym winem wytrawnym). Wczasy w Czarnogórze dzięki swoim krajobrazowym, kulinarnym i obyczajowym zróżnicowaniom, pozwolą każdemu przeżyć niezapomnianą przygodę, która pozostanie w pamięci każdego jej uczestnika na całe życie. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here